ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Rechtsvorm kiezen

Als je een bedrijf gaat starten, dan is het kiezen van een rechtsvorm verplicht. Je hebt verschillende opties zoals een eenmanszaak, BV of een stichting. Maar wat zijn nu de voor en nadelen per rechtvorm? Dat hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Tips ondernemingsplan

Tips voor het schrijven van je ondernemingsplan zijn welkom. Doe je voordeel met de volgende tips. Bijvoorbeeld zorg voor voldoende tijd en zorg dat je niet alles last minute doet. Zorg voor een gedegen voorbereiding. Wees eerlijk in wat je goed ligt en wat je minder kunt. Verzamel hulp van personen met verstand van zaken om je ondernemingsplan te checken. Zorg voor een vast doel van je plan. Je past de boodschap hierop aan.

Ondernemingsplan template word

Ondernemingsplan

Veel startende ondernemers worstelen met het maken van een businessplan. Vaak schrijft je dit document als ondernemer ook maar één keer in je leven. Toch is een professioneel businessplan is de basis van ieder geslaagd bedrijf. Logisch natuurlijk, een zorgvuldige voorbereiding geeft je voorsprong.

Template ondernemingsplan

Je hoeft tegenwoordig met het schrijven van een bedrijfsplan echt niet met een leeg A4tje te beginnen. Dit invulmodel bevat alle noodzakelijke hoofdstukken. Dit zijn simpelweg de vent (jij als ondernemer), de tent (je onderneming) en de cent (het financiele plan). Inclusief bijvoorbeeld een Porter analyse, marktbeschrijving en SWOT analyse. Ook een uitleg over je missie en visie en unique selling points in de markt staan in dit plan. De financiele uitwerking bevat ook een exploitatiebegroting, investeringsplan en een liquiditeitsprognose op maandbasis.

Waarom een ondernemingsplan

Met behulp van een bedrijfsplan krijg je waardevolle inzichten in het bedrijf wat je wilt gaan starten. Je creert overzicht zodat je hier rekening mee kan houden bij het maken van je targets. Wat zijn je targets voor jaar 1?Hoeveel omzet wil je in het eerste jaar maken? En hoe ga je bijsturen als de verkopen wat tegenvallen? En hoeveel en wanneer kan je gaan investeren in de groei van je bedrijf door nieuw personeel aan te nemen? Een goede voorbereiding geeft je houvast richting de toekomst.

Financieel Plan

Met een financieel plan hou je controle over alle cijfers binnen je bedrijf. Je kent wat alle doelen zijn die je moet halen. Wat is bijvoorbeeld je break-even punt? Welk omzetniveau moet je halen in jaar 1? Je hebt inzicht met behulp van een financieel plan. Je financiele plan kent een aantal vaste hoofstukken. Dit is onder andere uit een exploitatiebegroting, openingsbalans, investeringsplan en een financieringsvraag.

Wat is een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan beschrijf je op doordachte wijze hoe je toekomstige bedrijf er precies uit ziet en welk onderscheidend vermogen jij voor je klanten gaat realiseren. Een ondernemingsplan bevat een uitgebreide markt- en concurrentieanalyse, je unique selling points en een beschrijving van je verdienmodel. Zo heb je voor jezelf helder waar de kansen en risico's liggen.

Ondernemer ondernemingsplan

Jij als ondernemer bent de belangrijkste factor in je onderneming. Je ondernemerskwaliteiten moeten goed naar voren komen in een businessplan. Je beschrijft waar je goed in bent maar ook wat je van nature minder ligt. Noem deze punten zoals ze zijn. Zoek hulp voor de werkzaamheden die je minder liggen. Je bedrijf profiteert hiervan. In dit hoofdstuk van je ondernemingsplan beschrijf je hoe jij van meerwaarde bent voor jouw bedrijf van de ondernemer gaat over jou als persoon achter het bedrijf.

Voorbeeld ondernemingsplan

Je bepaart dus tijd met een compleet voorbeeld ondernemersplan. Download daarom een volledig template ondernemingsplan waarmee je simpel van start kunt. Dit plan bevat veel tips, voorbeelden en andere handige suggesties. Gebruik dit sjabloon als routekaart voor je eigen businessplan.